Categories
lajm

Kthehet në shtëpinë e tij pas 2 vitesh, pronari i shtëpisë vë duart në kokë kur zbulon çfarë i kishte bërë qiramarrësi

Shpesh here ndodh qe mos ta gjesh shtepinë ashtu sic ia ke dorezuar qiramarresit. Por pronarit te kesaj shtepie i ka ikur mendja kur ka pare te tijen. Prej dy vitesh e perdornin persona te tjere dhe thote se shtëpia ishte në gjendje pothuaj perfekte pasi e kishte rinovuar pasi i ati ia kishte trashëguar, kur e la ne dorezim.

Por ai u çudit kur qiramarrësit e tij u larguar krejt papritmas nga shtëpia pas dy vitesh.Pasi ata u larguan zotëria kishte shkuar për të parë gjendjen e shtëpisë. ‘Ishte krejtësisht e shka tërruar”, tha ai.

Përmes fotove shihet qartë gjendja e mjerueshme e shtëpisë. Ushqime të mykura, qese dhe kuti me mbeturina ishin të hedhura kudo nëpër shtëpi.

Categories
lajm

“Vetem kthehuni”! 3000 euro rrogë për të rinjtë që kanë ardhur në vendlindje, ja skema e re eqeverisë

Ju lutem kthehuni ”! Ky është mesazhi për të rinjtë dhe talentin nga Greqia që u largua nga vendi gjatë krizës financiare. Qeveria greke, për t’i inkurajuar të kthehet në atdhe, ka një shfaqje të subvencionit që ju ofron 500 të rinjve një faqe para 3,000 euro nëse ktheheni në Greqi. Ministria e Punës do të mbulojë 70 për qindra kosto.

“Kjo është përpjekja e parë e shtetit grek për një rikthim gradual të të rinjve,” tha Konstantinos Agrapidas, një zyrtar dhe i lartë në Ministrinë e Punës që po mban programin. Skema filloi në prillin e kaluar si një mënyrë për të frenuar ikjen e trurit. “Ndërkohë që Greqia del nga kriza dhe tani po hyn në udhën e rindërtimit ekonomik dhe shoqëror, ajo po rimerr mjetet dhe fuqinë për të krijuar një mjedis të përshtatshëm për kthimin e diasporës greke, dhe cili kërkim punë dhe perspektivë të një jete më mirë jashtë vendit gjatë krizës, ”tha Ministri Grek i Punës Yiannis Vroutsis, ndërsa prezantoi programin.

Rreth 500,000 qytetarë dhe zhvendosje jashtë vendit gjatë gjithë kohës krizës financiare, gjatë së cilës papunësia arriti në 28 për qind. Shifrat e papunësisë janë zhvilluar që tani, por prapë janë më shumë se dyfishi dhe mesataret e Bashkimit Europian. Ikja e trurit është rreziku i madh i ekonomisë greke. Deri në vitin 2050, popullsia e Greqisë do të zvogëlonte 2.5 milion njerëz dhe një tre banorë do të jetonin mbi moshën 65 vjeç, sipas studimit të një institucioni kërkimi dhe politikash. Përgjigja e qeverisë ishte e ofrojë një bonus financiar para 2,000 eurosh për çdo lindje.

“Ikja e trurit është një punë serioze për tregun e punës”, thotë Guy Krief, anëtar i bordit të kompanisë së teknologjisë celulare Upstream. Greqia ka provuar emigrim masiv edhe më përpara, madje edhe dekadat pas Luftës së Dytë Botërore, por ndryshimi i kësaj here është se është grek me me nivelet më të larta arsimore ata që po emigrojnë. Më shumë se 90 për qind e atyre që u larguan ishin diplomuar në kolegj, dhe 64 për qind kishin një diplomë pasuniversitare. Kapitali njerëzor është eksporti i një numri të Greqisë, sipas një raporti të “Përpjekjes”, një organizatë globale jofitimprurëse. Ajo thotë se ikja e trurit gjeneron, çdo vit 9,1 miliardë euro taksa për hakmarrje në të cilat shkojnë të duan grekët ndërsa vetë Greqia harxhoi 8 miliardë euro për arsimuar këta njerëz.

Zina Maria Penteridou, një analizë e sistemeve të informacionit gjeografik, që jeton në Londër para gati katër vjetësh, ishte entuziazmuar kur mësoi për programin e ri. Ajo tha se nuk mundte të largohej nga Greqia por kur mbaroi studimet kriza ishte në kulmin e saj dhe prindërit e saj të shtynë të shkonte jashtë shtetit. “Jam e vetëdijshme se kthehem në Greqi do të nënkuptonte një faqe më të ulët dhe standarde të punës, por unë do të dëshiroja të kthehesha, nëse do të kisha një mundësi të mirë”. Por disa të tjerë mendojnë se kjo është një padrejtësi për ata që kanë ndodhur në Greqi pas krizës “Duhet të merren parasysh ata që kanë qëndruar. Dhe ata u torturuan nga papunësia pavarësisht se ishin të aftë, por të vendosur ”, shkruan gazeta greke“ Panea ”, Por qeveria drejtoi një kritikë të tillë,

Përkundër nivelit shumë të lartë të papunësisë, shumë biznese në Greqi, në sektorin e teknologjisë, thonë se luftojnë të gjejnë punonjës me aftësinë e duhura. Guy Krief, një anëtar i bordit të Upstream tha se ai është duke luftuar për të joshur inxhinierët, pasi ata që janë të kualifikuar lëviznin jashtë vendit sapo përfundonin studimet, dhe nuk kishin dëshirë të punonin në Greqi